Prolog

Prolog

Det här är historien om Thony Norelli, född i Halmstad 1967. Thony, prototypen och själva sinnebilden av en turbodriven affärsman som redan som barn utmärkte sig som en mycket speciell person. Då, i form av en liten kille med djupa kunskaper och exceptionella talanger som inte alltid uppskattades av lärare och annan omgivning, något som samtidigt lade grunden till en livshistoria utöver det vanliga. En liten brunögd kille som älskade att tjäna pengar och som också tidigt visste hur man gjorde. Idag, i form av en fortsatt framgångsrik affärsman men med ett bagage som man inte vill önska sin värsta fiende. Som sagt, en mycket speciell person på både gott och ont, skulle det visa sig. Som tonåring startade han sitt första företag och han har drivit en rad framgångsrika bolag och projekt inom framförallt bygg- och fastighetsbranschen sedan dess. Men trots Thonys uppenbara driv och talang som affärsman har en rad omständigheter, i kombination med nämnda personlighet, även gjort att han hamnat i sammanhang som få andra ens kan drömma om. Även här på både gott och ont. Det betyder att han under livets gång kastats mellan såväl fantastiska som extremt negativa, skrämmande, omskakande och traumatiska händelser.

Han har tjänat massor med pengar och blivit av med dem. Han har levt det ljuva livet och hjälpt många personer att bli rika och förverkliga sina idéer. Samtidigt har han allt för ofta kommit i kontakt med vad man brukar kalla ”helt fel personer”. Något som i förlängningen orsakat nedlagda projekt, trauman, behov av lång rehabilitering, ångest, rädsla, personligt skydd och ett liv under skyddad identitet. Det handlar om ytterligheter och ett pärlband av minst sagt dramatiska händelser som han har berättat om under arbetet med den här boken.

I hans tidiga karriär radar Thonys framgångar inom fastighetsbranschen upp sig som ett pärlband – fram till 1991, då fastighetskrisen orsakar hans första bakslag med konkurs som påföljd. Efter det följer en berg- och dalbana av omstarter, framgångar, miljoner, fester och fantastiska upplevelser. Men också nya bakslag i form av felaktiga anklagelser och förföljelse på nätet, mötet med tvivelaktiga personer samt osannolikt chockartade och livshotande händelser. Livshotande händelser som förvisso gjort Thonys liv till en minst sagt läsvärd historia, men som även givit honom diagnosen PTSD (posttraumatiskt stressyndrom) samt därmed fysiska och psykiska men för livet efter att ha utsatts för mordförsök 2003.

Trots att historien om Thony Norelli är spännande och omvälvande i sig, beskriver titeln ”Näthatad” den huvudsakliga orsaken till bokens tillkomst. I den här boken vill Thony bland mycket annat med egna ord beskriva hur mycket skada det kan göra att en enskild person väljer att ge sig på och grovt förtala en annan människa via tvivelaktiga forum på nätet och, som i detta fall, göra samma sak i rollen som frilansjournalist i lokaltidningar och dessutom aktivt förstöra Thonys affärer och liv genom påverkan av myndigheter och affärsintressenter. Man skulle kunna kalla det en ”treklöver i hat”. I skrivande stund är det valår vilket gör att detta med näthat och ”fake news” ligger väldigt mycket i tiden, det behöver nog inte förklaras närmare. Dessa fake news, publicerade i tvivelaktiga forum och med ofattbart illvilliga personer som avsändare, är just den förhållandevis moderna företeelse som till största delen gjort att Thony blivit tvungen att starta om gång på gång trots att han alltid varit noga med att sköta sina papper, dragit igång ett antal framgångsrika projekt och snarare varit intresserad av att hjälpa andra människor än att stjälpa dem. Detta givetvis med entreprenörsandan i behåll.

Jag som skrivit denna prolog, och som haft i uppdrag att dokumentera Thonys egna ord i resten av boken, gjorde tidigt den egna bedömningen att han är en god människa. I vissa delar av historien kanske väl godtrogen och lite naiv, men alltid med hjärtat på rätt ställe och viljan att tjäna pengar intakt. Det här har utnyttjats och missbrukats av illvilliga personer, vilket inneburit en förföljelse och en förgörelseprocess utan dess like. En specifik journalist och tidning har legat bakom förföljelsen, förtalet och näthatet, som bland annat inneburit att Thony felaktigt tillskrivits en lång rad konkurser och även aktivt hindrats av myndigheter och andra instanser att driva igenom sina aldrig sinande idéer och affärsprojekt. Dessa näthatande och förtalande personer började på allvar ställas till svars juridiskt för förföljelsen i samband med att arbetet med detta bokmanus inleddes under sommaren 2018. En juridisk process som når sitt crescendo i slutet av denna bok, och då på ett minst sagt dramatiskt sätt.

I de sista kapitlen dras snaran åt kring de personer som förföljt och förtalat Thony under många år, samtidigt som hans nuvarande bolag utsätts för en attack och tvingas kämpa för överlevnad trots en minst sagt positiv utveckling.    

Thonys liv har genom det stora antalet kast mellan framgångar, miljoner, bakslag och trauman, skapat förutsättningar för en rafflande berättelse som klippt och skuren för en bok som denna. Näthatet som företeelse, och dess potentiella konsekvenser, är ett viktigt tema i dagens samhällsdebatt. Så även i den här boken, men där man samtidigt får följa med på en hisnande livs- och affärsresa från barndomen och fram till idag. Och det är Thonys egen sanning, hans egna ord, helt befriade från fake news och vad pseudonym-karaktärer på nätforum som Flashback och liknande påstår.

Det här är den nakna och ärliga sanningen om Thony Norelli, berättad i jag-form, av huvudpersonen själv.

Som journalist och författare mötte jag Thony för första gången i början av 2018. Mötet gällde egentligen ett helt annat sammanhang och projekt, men självklart fångades jag omedelbart av hans starka personlighet och inte särskilt långt senare av det som han skulle komma att berätta. Det var också så gott som omedelbart övertydligt för mig att han själv hade ett stort behov av att berätta sin historia med egna ord, att han behövde hjälp med själva skrivandet, samt att det fanns hur mycket som helst att ösa ur bägaren som innehåller hans öden och äventyr. Allt han varit med om i den många gånger tuffa affärsvärlden, men även vad som under barndomen format honom till den han är idag. Uppväxten, framgångarna, miljonerna, kvinnorna, festerna, de svåra bakslagen, samt inte minst det stora traumat och dramatiken kring detta. Med det stora traumat menas ”Skotten i Liljeholmen”, som 2003 gav Thony diagnosen PTSD, och som innebar en lång och vid flera tillfällen livshotande rehabiliteringstid där prognosen under lång tid var den mörkast tänkbara.

Det handlar om kämpaglöd, nya bakslag och lika nya, fantastiska projekt. Och inte minst handlar det just om ett lika osannolikt som oförtjänt förtal och näthat, en förföljelse som pågått under många år och som Thony lyckats bemästra trots sina traumatiska upplevelser och tvivelaktiga, före detta kompanjoner. Thonys unika drivkraft lös igenom där vid första mötet. Drivkraften som gjort att han trots dramatiska händelser och svåra fysiska och psykiska skador rest sig gång på gång och idag åter är framgångsrik i sin bransch och stegvis har börjat göra upp med sitt tidigare liv efter många års kamp mot såväl myndigheter som näthatande personer.

Vartefter Thonys historia från barndomen och fram till idag växte fram, slogs jag av paradoxerna/kontrasterna i Thonys livshistoria – kontraster som löper parallellt med den läkningsprocess och fortsatta affärsdito som i allra högsta grad pågår än idag. Ljus möter mörker på ett spännande och fascinerande sätt och löper som en röd tråd genom hela hans berättelse. Likaså slogs jag av paradoxen i hans egen personlighet – de snabba kasten mellan den effektiva men samtidigt omhändertagande och inkluderande affärsmannen – och det traumatiserade brottsoffret som tvingats leva under skyddad identitet i flera år efter att ha utsatts för mordförsök.

Så ja, självklart såg jag omedelbart den här boken framför mig redan vid vårt första möte. Till min glädje verkade Thony se samma sak framför sig och det tog inte många minuter innan vår diskussion började byta ursprunglig riktning och istället glida in på att han självklart borde berätta sin historia i bokform. Med tanke på allt han varit med om, i kombination med den mångfacetterade person han är, så fanns det egentligen inte så mycket mer att diskutera när väl våra respektive ögon öppnats inför denna möjlighet. Bokpotentialen i Thony Norellis livshistoria är ett faktum och egentligen sammanfattar han det bäst själv:

”För mig är det både en tillgång och en nackdel att jag är som jag är. Jag tänker att jag kanske hade sluppit allting om jag varit annorlunda. Jag vet att jag är speciell, både på gott och på ont.Jag måste få säga det också, så att jag inte ger en felaktig bild. Det är ju inte så att jag tycker att jag är bättre än någon annan. Men annorlunda, det har jag alltid varit.”

Thony Norelli har varit bra för många andra människor, om än inte alltid för sig själv. Denna bedömning gör jag efter att under många timmar lyssnat på, och spelat in Thonys berättelse från barndomen och framåt. Och många gånger är det när man möter en person av en slump, och ofta i ett helt annat sammanhang, som man får sig de mest fascinerande livshistorierna till livs.

Att få ansvaret att skriva ned en livsberättelse av den här digniteten är givetvis en dröm för en person som vigt sitt yrkesliv åt att lyfta fram starka personligheter i lämpliga forum, helt utan behov av att ens nämna sitt eget namn. Böcker är för övrigt ett favoritforum och här fanns det verkligen fått någonting att bita i.

Det kommer du som läsare snart att förstå.

 

Välkommen till Thonys resa.

Entreprenörskap – på gott och ont